Naravna nega rok

Obnovitvena krema za roke: nega rok v hladnih mesecih

Roke so, poleg obraza, najbolj izpostavljen del telesa in jih moramo temu primerno tudi negovati. Mrzli meseci so do njih še posebej neizprosni, saj poleg rednega umivanja in temperaturnih razlik, roke dodatno izsuši še nošenje rokavic. Poglejmo torej kako jih lahko zaščitimo pred izsuševanjem in jih tudi skozi mrzle mesece ohranimo negovane. Obnovitvena krema za roke bo vaše roke zaščitila in jih negovala.

 

Kaj se pravzaprav v naši koži zgodi?

Zunanji dejavniki, kot so mraz, veter, suh zrak v prostorih ter pogosto umivanje, uporaba agresivnih čistilnih ali antiseptičnih sredstev, pripeljejo do porušene zaščitne barierne funkcije kože, kar vodi v povečano izgubo vlage, čemur strokovno pravimo transepidermalna izguba vode*. Do pomanjkanja vode v roženi plasti kože pride zaradi zmanjšanja vsebnosti naravnega vlažilnega faktorja ali spremenjene lipidne sestave. Posledično se pojavi suha koža oz. kseroza, roke postanejo izsušene in grobe, koža hrapava, lahko se pojavijo celo ranice in razpoke.

Redna skrb za roke lahko preventivno deluje proti izsušenosti, zato si poglejmo kako lahko za svoje roke poskrbimo z naravnimi sestavinami. Obnovitvena krema za roke mora namreč vsebovati različne, točno specifične sestavine.

*Transepidermalna izguba vode (angl. transepidermal water loss oz. kratica TEWL) je pojem, s katerim označujemo izgubo vode skozi vrhnjo (roženo) plast kože, stratum corneum.

 

Naravne sestavine za nego kože: obnovitvena krema za roke

V mrzlih mesecih koža potrebuje drugačno zaščito kot skozi pomlad in poletje. Poleg vlažilcev, ki morajo spremljati vsakodnevno nego kože (obraza, telesa in rok), v hladnih mesecih bistveno vlogo odigrajo okluzivi in emolienti. Ponovimo, kaj pomenijo posamezni izrazi:

Okluzivi preprečujejo transepidermalno izgubo vode v koži, saj na njej naredijo polprepustno hidrofobno plast. Na ta način izboljšajo vlažnost kože, saj zavirajo njeno izhlapevanje. Take sestavine so na primer voski, pa tudi veliko emolientov.

Emolienti pomagamo koži tako, da ji dovajamo njej lastne in sorodne lipide. Pripomorejo k mehčanju in glajenju kože in jih uporabljamo za izboljšanja videza in teksture kože. Ob nanosu na kožo zapolnijo razpoke med luskami in v trenutku pomagajo omiliti nelagodje suhe kože. Med emoliente spadajo na primer rastlinska olja in masla.

Vlažilci (vlažila oz. humektanti) v izdelkih povečajo zaloge vlage in tako skrbijo za primerno hidratiranost kože. Vlago vežejo iz ozračja, v določenih pogojih pa tudi iz spodnjih plasti kože. Skupaj z emolienti in okluzivi skrbijo za preprečevanje izsuševanja in popravljajo porušeno lipidno bariero ter tako poskrbijo za zdravje kože.

Ob primernem razmerju vseh treh tipov sestavin, bomo koži pomagali, da tudi v hladnih mesecih ostane mehka, voljna in gladka.

 

Voski, masla in olja

 

Voski

Voski so nepogrešljiva sestavine kozmetike za zimsko nego kože. Na koži naredijo zaščitno plast, ki preprečuje izsuševanje in ščiti pred zunanjimi vplivi (mraz, veter), hkrati pa ji vračajo mehkobo. Čebelji vosek ima tudi antioksidativno in protivnetno delovanje ter pospešuje regeneracijo. Lahko pa v izdelkih uporabite tudi rastlinske voske, npr. kandelilov ali karnavbov vosek. Ker imajo voski različne trdnosti, morate vedeti, da jih sicer lahko med seboj nadomeščate, vendar morate temu ustrezno prilagoditi tudi njihov delež v izdelku.

Rastlinska masla

Rastlinska masla so odlični okluzivi in emolienti. Za nego poškodovane, razdražene in občutljive kože izberite karitejevo maslo, ki hkrati vzpostavlja porušeno zaščitno funkcijo lipidne bariere ter deluje regenerativno. Odlična izbira je tudi kupuasujevo (cupuacu) maslo, ki zaradi velikega deleža fitosterolov pomirja vneto kožo in deluje antioksidativno. Tudi mangovo maslo se v izdelkih za zimsko nego kože dobro obnese, saj pospešuje celjenje kože.

Rastlinska olja

Tudi rastlinska olja so nepogrešljiva sestavina zimske nege kože. Seznam je res zelo dolg, zato izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Naštejmo jih le nekaj. Avokadovo olje je odlična izbira za suho, razpokano in dehidrirano kožo. Olje pšeničnih kalčkov in konopljino olje bosta delovali regenerativno in protivnetno, vendar pa ju smemo zaradi velikega deležna večkrat nenasičenih maščobnih kislin, uporabiti le manjši delež. Kraljevsko nego boste svoji koži privoščili z uporabo arganovega olja, še dodatno pa jo boste razvajali z oljem iz plodov ali semen rakitovca. Zaradi specifične sestave maščobnih kislin, velike vsebnosti fitosterolov in tokoferolov (vitamina E) olje deluje regenerativno, protivnetno in antioksidativno ter pospešuje celjenje kože. Vendar pa ga v izdelkih uporabljamo v manjšem deležu, saj je zaradi velike vsebnosti karotenoidov intenzivne oranžne barve.

Če imate v sebi kaj zeliščarske žilice, si lahko izdelate tudi lastne macerate. Gre za izvlečke zdravilnih rastlin, ki smo jih nekaj tednov namakali v osnovnem rastlinskem olju. Izberite takega, ki je dovolj stabilno in se pozanimajte o pravilni pripravi, saj so postopki izdelave za posamezne rastline različni. Tako olje bo torej imelo vse lastnostni osnovnega olja, hkrati pa bo vsebovalo številne maščobotopne zdravilne učinkovine, ki se bodo iz rastlin prenesle v olje. Naša obnovitvena krema za roke bo vsebovala ognjičev macerat.

Nasvet: Ko izbirate med rastlinskimi masli in olji, posezite vedno po hladno stiskanih in nerafiniranih. Res je, da imajo nekoliko krajšo življenjsko dobo in so nekoliko dražja, vendar pa vsebujejo številne blagodejne učinkovine, ki se s postopkom rafinacije izgubijo.

 

Vlažilci oz. humektanti

Kljub temu, da jih ne uvrščamo med biološko aktivne učinkovine, imajo pomembno vlogo v izdelkih za nego suhe in dehidrirane kože, saj so ključna sestavina za vzdrževanje idealne hidratacije. Gre za vodotopne organske spojine z visoko sposobnostjo absorpcije vode. Obnovitvena krema za roke naj vsebuje različna vlažila.

Glicerol (glicerin) je en izmed najbolj dostopnih in uporabljanih vlažilcev v naravni kozmetiki. Povečuje navlaženost rožene plasti kože, ohranja in popravlja porušeno barierno funkcijo ter zmanjšuje dražilno delovanje agresivnih čistilnih izdelkov.

Natrijev laktat je po krivici zapostavljano vlažilo, ki ga številni domači izdelovalci kozmetike ne poznajo. Je odličen vlažilec, ki je bolj učinkovit od glicerola. Nad 3% deluje kot rahla AHA kislina in kot taka tudi vpliva na preobčutljivost na UV žarke, zato se držimo uporabe pod to mejo.

Pantenol (provitamin B5) je še en izmed pogosto priljubljenih humektantov v kozmetični industriji. Poleg odličnih vlažilnih lastnosti, deluje tudi protivnetno in pospešuje obnovo poškodovane kože.

 

Botanični ekstrakti

Pri negi vnete, razdražene in poškodovane kože, so botanični ekstrakti več kot odličen dodatek v naših naravnih izdelkih za nego. Katere izbrati? Naštejmo nekaj najbolj učinkovitih.

Izvleček ognjiča: Kožo pomirja, jo regenerira in deluje protivnetno, zato ga uporabljamo pri poškodovani in vneti koži.

Izvleček prave (nemške) kamilice: Deluje protivnetno in blažilno, zato je odličen za nego razdražene in občutljive kože.

Izvleček prave sivke: Kožo pomirja, pospešuje regeneracijo, zmanjšuje vnetja  in celi poškodbe.

Izvleček laškega smilja: Ima izredno regenerativno delovanje, zmanjšuje vnetja in obnavlja kožo.

 

Aktivne sestavine

Aktivne sestavine so tiste, ki našim izdelkom zagotavljajo učinkovitost. Navadno gre za sestavine, ki so jim s študijami (in vitro ali in vivo) dokazali specifično delovanje in jih v izdelke dodajamo v majhnih deležih. V naravni kozmetiki so to npr. antioksidanti, vitamini, različne kisline ipd. V našem primeru bomo posegali po učinkovinah, ki bodo pomagale pri ohranjanju vlažnosti, ki bodo delovale protivnetno in kožo obnavljale. Naša obnovitvena krema za roke bo vsebovala:

Alantoin je odlična sestavina za nego kože. Poleg tega, da deluje kot vlažilec, ima tudi vulnerarično delovanje (spodbuja celjenje ran), hkrati pa mehča poroženelo plast kože.

Vitamin E je antioksidant, ki povečuje navlaženost rožene plasti, zavira vnetja, gladi površino kože in spodbuja njeno obnavljanje. Poleg tega zaščiti tudi maščobe, uporabljene v izdelku (masla in olja), pred oksidacijo.

 

Naravna krema za roke

 

RECEPT: Obnovitvena krema za roke

 

Oljna faza

 • 20 g karitejevega masla
 • 20 g kupuasujevega masla
 • 10 g arganovega olja
 • 7,9 g macerata ognjiča (v olivnem olju)
 • 10 g tekočega lecitina (emulgator)

Vodna faza

Hladna faza

 • 3 g olja rakitovca
 • 0,1 g vitamina E
 • 0,4 g eteričnega olja smilja (Helichrysum italicum)
 • 0,4 g eteričega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
 • 0,2 g eteričnega olja prave kamilice (Matricaria recutita)
 • 0,6 g cosgarda (konzervans)

 

Postopek izdelave:

Korak 1: Natehtajte sestavine oljne faze in jih združite v primerni posodi.

Korak 2: Natehtajte sestavine vodne faze in jih združite v primerni posodi.

Korak 3: Obe posodi postavite na vodno kopel in segrevajte do 70°C.

Korak 4: Zelo počasi dodajajte vodno fazo v oljno fazo in ob tem neprestano mešajte. Z mešanjem nadaljujte vsaj še nekaj minut.

Korak 5: Počakajte, da se emulzija ohladi pod 35°C in dodajte hladno fazo (med dodajanjem vsake sestavine dobro premešajte).

Korak 6: Ko se krema popolnoma ohladi, jo shranite v primerno embalažo in opremite z nalepko. Shranite jo na hladno in temno mesto.

Korak 7: Roke namažite vsaj 2x dnevno oz. po potrebi. Uživajte v blagodejni negi vaših rok.

O avtorici prispevka

Inka P. Gerkšič

Inka P. Gerkšič

Dermaestetik in mednarodno certificirana aromaterapevtka, ustanoviteljica Naravnega Kotička in Aroma Akademije, predavateljica in mentorica številnih izobraževanj, seminarjev in delavnic. Njena strast je raziskovanje delovanja naše kože, zato pri formuliranju kozmetičnih izdelkov izhaja iz dermatologije. Svoje znanje in ljubezen do naravne kozmetike in aromaterapije z vami redno deli v revijah in TV oddajah, člankih na spletu in blogu, v katerih vam pripravlja napredne DIY recepte za domače ustvarjanje kozmetike in terapevtskih pripravkov.

20 komentarjev

 • Avatar
  Mateja

  Pozdravljena!
  Ali bi lahko namesto tekočega lecitina uporabila tudi čebelji vosek ?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena, Mateja.

   Žal ne bo šlo. Čebelji vosek ni emulgator in ne bo združil oljne in vodne faze.

 • Avatar
  Leja

  Hvala za obsežen prispevek. Šele sedaj razumem kaj mora biti v izdelku in zakaj. Prej nisem bila nikoli pozorna na to in sem dala kar sem pač imela 😀
  Me pa zanima ali lahko nadomestim lecitin s kakšnim drugim emulgatorjem. Imam jih kar nekaj, ampak lecitina pa ne. Mogoče Olivem 1000 ali Montanov 68? Z njima največ delam. Hvala!

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Zdravo, Leja 🙂

   Fino je, da v izdelke dajemo sestavine z namenom in ne le zato, ker jih imamo 😉 Je pa res, da ko izbiramo npr. med olji, včasih posežemo po tistem, ki je pri roki. Večje škode zato ne bo. Vseeno pa gledamo na to, da kolikor se da uporabljamo sestavine, ki bodo podpirale delovanje, ki ga od izdelka želimo.
   Žal lecitina ne moreš nadomestiti z Olivemom 1000 ali Montanovom 68. Oba emulgatorja dajeta namreč emulzije tipa olje v vodi (O/V) in nista primerna za tak tip kreme. Lecitin je v osnovi emulgator V/O in v zgornji kremi prevladujejo maščobe, zato potrebujemo za izdelavo emulzije primeren tip emulgatorja. Seveda se lahko lecitin zamenja za kak drug V/O emulgator, vendar pa bo temu primerno potrebno tudi prilagoditi recepturo. Različni emulgatorji imajo namreč različen priporočen delež uporabe.

 • Avatar
  Branka

  Ali bi lahko uporabila lizolecitin?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Branka. Lisolecitin je namenjen za izdelavo emulzij O/V in ne V/O, zato za ta recept ne bo primeren. Prijazen pozdrav!

 • Avatar
  Danijela

  Pozdravljena Inka, zanima me če je ta lecitin enak LÉCITHINE DE SOJA, ki ga dobimo na Aroma Zone? Hvala

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Danijela, opravičujem se za pozen odgovor. Sistem me ni obvestil o novih komentarjih.
   Ja, to bo pravi lecitin 🙂

 • Avatar
  Darja

  Pozdravljena, Inka,

  zanima me, ce lahko kupuasujevo maslo nadomestim s kakavovim?
  Moram spremenit razmerja?
  Hvala vnaprej in lep dan,

  Darja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Darja, opravičujem se za pozen odgovor. Sistem me ni obvestil o novih komentarjih.
   Kupuasujemo maslo se lahko nadomesti z drugim, a svetujem, da uporabite kakšno mehkejše maslo od kakavovega. Karite ali mangovo bi bila boljša izbira.

 • Avatar
  Jasmina

  Pozdravljena,zanima me če lahko arganovo olje zamenjam za olje malinovih semen.?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Jasmina, opravičujem se za pozen odgovor. Sistem me ni obvestil o novih komentarjih.
   Arganovo olje se lahko zamenja s kakšnim drugim, vendar bo potrebno izbrati takega, ki je termostabilno, torej je odporno na temperaturo. Olje malinovih semen je sestavljeno pretežno iz večkrat nenasičenih maščobnih kislin in ni primerno za segrevanje. Zato izberite raje kakšno olje, ki je stabilnejše in sestavljeno predvsem iz enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki brez večjih težav “preživijo” segrevanje do 75 stopinj.

 • Avatar
  Saša

  Nimam alantoina. Ga lahko izpustim?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Alantoin je v recepturi zato, ker spodbuja regeneracijo celic, hkrati pa deluje protivnetno in vlažilno. Če se ga iz recepture izpusti, je potrebno ta delež (0,4g) nadomestiti z drugo hidrofilno sestavino, npr. kamiličnim hidrolatom, ki je v recepturi že zajet. Torej naj bo vodna faza sestavljena iz 25,4 g kamiličnega hidrolata in 2g glicerina.

 • Avatar
  Irena

  Hvala za recept. Kremo pripravila in je čudovita. Lepo se vpije v kožo in pusti nežen film.

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Super, Irena, me veseli. Sedaj, ko vidite kako se krema obnaša na koži, lahko recepturo po želji spremenite in jo prilagodite po svojih potrebah.

 • Avatar
  Zdenka

  Pozdravljena Inka,
  zanima me kateri emulgator bi bil še lahko namesto tekočega lelcitina. Ali je lahko phytocream?
  Hvala in lp
  zdenka

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Zdenka.
   Ta receptura funkconira samo s tekočim lecitinom. Če zamenjamo emulgator, bo potreba popolnoma spremeniti formulacijo, sploh, ker je lecitin emulgator tipa V/O, phytocream pa O/V. Tako da tokrat žal ni enostavne zamenjave.
   Pozdrav!

 • Avatar
  Tjaša

  Živjo,

  Zanima me, če lahko uporabim namesto lecitina Montanov 68/Olivem 1000 (ta dva imam doma). Poleg tega me zanima, če je mangovo maslo primerna nadomestitev za kupuasujevo maslo in pa namesto arganovega olja bi dala avokadovo. Pač imam te sestavine doma …
  Pa še eno nepovezano vprašanje z zgornjim receptom: udeležila sem se delavnice kreme (za začetnike), kjer smo izdelali med drugim tudi hidratanten losjons v katerem smo uporabili emulgator Plantec op2 – s katerim emulgatorjem ga lahko nadomestim, ker ga je težko dobiti. Hvala za odgovor, Tjaša

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Zdravo, Tjaša.

   Žal lecitin v tej recepturi ni nadomestljiv z drugim emulgatorjem. Oba omenjena emulgatorja sta tipa O/V, lecitin pa je V/O. Tudi, če bi vzeli primeren tip emulgatorja (torej drug emulgator tipa V/O), bi bilo potrebno precej spremeniti oz. prilagoditi recepturo, saj je lecitin zelo specifičen za formuliranje.
   Masla in olja je seveda lahko nadomešča med seboj. Občutek na koži in delovanje se bosta malo razlikovala, na samo recepturo pa to bistveno ne bo vplivalo.

   Plantec OP2 se dobi v Sloveniji, je pa res, da ga prodajajo samo v eni spletni trgovini. Nadomesti se ga lahko s katerim koli drugih emulgatorjem tipa O/V, vendar bo treba prilagoditi recepturo kot smo se to učili na delavnici naprednih krem (vsak emulgator ima svoje priporočene vrednosti uporabe, ki jih spreminjamo glede na razmerje med vodo in oljem). Je pa treba imeti v mislih tudi to, da emulgator v zelo veliki meri vpliva na mazljivost, vpojnost in izdatnost kreme, zato bo krema/losjon z drugim emulgatorjem na koži delovala precej drugače. Pri zamenjavi Planteca OP2 za drug emulgator, bi znal losjon ob enakem razmerju oljne in vodne faze dobiti strukturo kreme (torej bi bila emulzija bolj viskozna).

   Prijazen pozdrav! Inka

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)