Čudoviti smilj za nego kože in regeneracijo

Kdo še ne pozna čudovitega smilja, ki ga zasledite tudi pod imenom immortelle, suhocvetnica, nesmrtnica ali everlasting? L’Occitane (ki sicer ni naravna kozmetika) je s svojo linijo anti-age izdelkov poskrbel, da je smilj v zadnjih letih postal svetovno znan, čeprav ga v evropskem Sredozemlju poznajo že dolgo. Grmovnica z majhnimi zlato rumenimi cvetovi, ki zraste do 50 cm visoko, ima skoraj da čudodelne učinke 🙂 Za kilogram eteričnega olja je potrebna več kot tona cvetov, kar se odraža tudi v njegovi ceni, ki se giblje večinoma med 60 in 100 € za 10 ml.

 

laški smilj immortelle

 

UČINKOVANJE NA KOŽO

Laški smilj (Helichrysum italicum) ima izredno dobre regenerativne sposobnosti, odličen je v boju proti gubicam in je zato ena najboljših anti-age sestavin. Ker krči žile in tkivo, odpravlja razširjene vene in popokane kapilare, učinkovit je tudi pri razstrupljanju in se zato uporablja pri masažah za limfno drenažo. Pospešuje celjenje kožnih poškodb, prav tako pa je učinkovit tudi pri kožnih alergijah, psoriazi, luskavici, rozacei, dermatitisu in problematični aknasti koži.

Ker odlično obnavlja kožo, je nepogrešljiv pri negi opeklin, po operacijah blaži brazgotine, celi rane in odrgnine, zmanjšuje videz strij, hkrati pa preprečuje vnetje kožnih poškodb.

 

Primeren je za vse tipe kože:

  • Zrela, suha in utrujena koža: regenerira kožo in deluje proti gubicam, kožo obnavlja ter jo ohranja napeto in prožno.
  • Mastna in problematična koža: blagodejno neguje problematično kožo, blaži rdečico in odpravlja ter gladi posledice aken.
  • Poškodovana in vneta koža: deluje protivnetno, zato pomaga pomirjati kožo, deluje regenerativno, odpravlja rdečico in blaži vnetna stanja.

 

immortelle laški smilj

 

TRADICIONALNA UPORABA IN UČINKOVANJE NA POČUTJE

V tradicionalni medicini so smilj uporabljali tudi proti astmi in bronhitisu, pri težavah z jetri, ledvicami in trebušno slinavko, pri glavobolu in migreni, kožnih obolenjih in številnih drugih stanjih. Eterično olje smilja je odlično tudi pri modricah in podplutbah, pri vnetjih in bolečinah v mišicah, išiasu, lajšanju krčev in artritisu. Sicer pa deluje tudi protistresno in blago antidepresivno ter pomaga pri duševni in čustveni izčrpanosti.

Pravi mali čudež narave!

 

Kaj lepšega bi si sploh lahko še želeli? 🙂

 



Delavnica: Prestižni izdelki Immortelle

Smilj je glavna sestavine naše Immortelle delavnice (klik). Vsi izdelki, ki jih naredimo, so namenjeni (zgodnji ali zreli) anti-age negi, regeneraciji kože in negi težavne kože. V naših izdelkih bomo porabili tako macerat, hidrolat kot tudi eterično olje smilja, hkrati pa dodajali tudi najboljše ostale sestavine, ki bodo še podprle delovanje in tako ustvarili čudovite izdelke za nego in regeneracijo kože. Definitivno najbolj prestižna delavnica, kar jih boste našli pri nas!

Lepo vabljene! 🙂



17 komentarjev

  • Pingback:Smiljeva krema se lahko naredi tudi doma – Vodigorica

  • Andreja

    Kako naredim smiljevo kremo.Smilj naberem v istri.Hvala in lep pozdravAndreja

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljeni, Andreja.

      Odgovor na vaše vprašanje zahteva morda malce več pojasnila kot bi si človek mislil na prvi pogled 😉

      Smiljevo kremo lahko naredite z dodatkom različnih smiljevih ekstraktov. Lahko uporabite macerat oz. oljni izvleček, lahko uporabite hidrolat (proizvod pri destilaciji eteričnih olj), tinkturo (alkoholni izvleček) ali pa uporabite eterično olje. Seveda je možna tudi kombinacija različnih. Zdravilne učinkovine, ki jih boste s pozameznim tipom ekstrakta dodali v kremo ali drug izdelek, se zelo razlikujejo, saj so nekatere učinkovine lipofilne (maščobotopne), spet druge pa hidrofilne (vodotopne), poleg tega pa določene “preživijo” visoko temperaturo, do katere pride pri destilaciji, spet druge ne. To pomeni, da ni vseeno kaj dodate v vaš izdelek, saj učinek na koži ne bo enak.

      Sedaj pa k vašemu nabranemu smilju: Če imate doma posušene cvetove smilja še od poletja, vam ne svetujem njihove uporabe, saj so večino zdravilnih učinkovin v tem času že izgubili. Če pa ste naredili macerat, ga seveda lahko uporabite.

      Kar se tiče kreme, je zadeva malce bolj kompleksna. Niste navedli ali poznate postopek izdelave emulzij, gre namreč za nekoliko bolj napreden postopek v primerjavi z izdelavo mazil, balzamov za ustnice, masel za telo ipd. Če krem (emulzij) še niste izdelovali, vam toplo priporočam obisk ene izmed delavnic krem, saj vas na njej naučimo vse osnove, popeljemo skozi postopek izdelave, hkrati pa vas naučimo prilagajati recepture tipu ali stanju kože, morebitnim posebnostim ali težavam, letnemu času ipd. Podroben opis delavnice si lahko ogledate tu: https://www.naravni-koticek.si/delavnice/naravne-kreme-za-obraz/, tole pa je delavnica, na kateri izdelujemo napredne prestižne izdelke samo iz smilja: https://www.naravni-koticek.si/delavnice/prestizni-izdelki-immortelle-laski-smilj/ (vendar je za udeležbo potrebno predznanje iz izdelovanja krem, saj na delavnici izdelamo izmed 6 izdelkov kar 3 emulzije).

      Če bi želeli stvari poenostaviti (in se ne učiti izdelave krem), lahko smiljeve izvlečke uporabite v mazilih ali pa si za nego obraza naredite enostaven oljni serum iz osnovnega olja po vaši izbiri (izberite ga glede na tip kože) z dodatkom kakšne kapljice eteričnega olja smilja.

      Prijazen pozdrav in veliko dišečega ustvarjanja,
      Inka

  • Pingback:Smiljeva krema se lahko naredi tudi doma – Urbact

  • Nana

    Ali je prav, če uporabim et.olje smilj in olivno ena proti ena za keratozo na obrazu. ko
    Ali ga lahko mešam z konopljinim oljem ?

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljena, Nana.
      Razmerje ena proti ena bo čisto premočno, saj se eteričnih olj v izdelkih za obraz navadno uporablja le 0,5%. V primeru, ko delujemo ciljno (na zelo majhen predel), sicer lahko uporabimo večjo koncentracijo, vendar ni nobene potrebe, da bi uporabili tako močno. Seveda, lahko ga mešate tudi s konopljinim oljem, vendar računajte, da zelo hitro oksidira, zato bi bila to primerno le za večerno nego. Ste s kakšnim posebnim razlogom izbrali olivno olje? Tudi glede tega bi se dalo najti boljšo izbiro.
      Sicer je pa vse odvisno od tipa keratoze, saj obstaja veliko različnih vrst. Pri keratozi so na splošno zelo učinkoviti kislinski pilingi, vendar je potrebno izbrati primernega, pravo koncentracijo in ustrezen pH, da bo delovanje varno, hkrati pa učinek viden.

  • Simona

    Pozdravljeni!

    Lansko poletje sem nabrala similj in ga namaočila v olivno olje.
    Letos (po enem letu…prej sem pozabila) sem ga precedila in sedaj bi ga uporabljala za mazanje po obrazu. Lahko?
    Imela sem ga celo leto v kozarču zavitem v alu foliji in v temnem prostoru.

    Hvala za vaš odgovor.

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljena, Simona.
      Je bil smilj namočen suh ali svež?

      • Simona

        Pozdravljeni!

        Hvala za vaš odziv.
        Smilj je bil svež. Sicer ni bil namočen direktno nabran, ampak kakšen teden kasneje.

        • Inka P. Gerkšič
          Inka P. Gerkšič

          Predvidevam, da se je rastlina v enem tednu že posušila, ali ne? V primeru, da je bil namočen svež, ne bi tvegala z uporabo. Namreč vlaga iz rastline se prenese v olje in takoj, ko imamo prisotno vodo, imamo težave z razvojem mikroorganizmov. Tudi sicer se prične rastlina (sveža ali suha) v takem času verjetno že delno razkrajati.

          Težko vam svetujem. Dobro poglejte olje, ga povohajte in opazujte. Osebno bi ga verjetno raje zavrgla (kadar sem v dvomih nikoli ne tvegam), vendar je to samo moje mnenje in ni nujno, da macerat ni več ok. Mi je žal, da vam ne morem pomagati več kot toliko, a take stvari se res ne da kar tako reči. Najbolje bi ga bilo dati na analizo, kar pa verjetno stroškovno za manjšo količino ni smiselna. Srečno!

  • Simona

    Najlepša hvala za vaš odgovor.
    Olje lepo diši po smilju, in če nekajkrat sem se namazala po obrazu in se mi zdi da ga koža zelo lepo prenaša.
    Kaj mislite, da bi bilo v najslabšem primeru slabo za kožo če se mažem z oljem?

    Hvala za vaš čas in odgovore.

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Res si želim, da bi vam lahko dala pameten odgovor, ampak brez analize bi bilo neodgovorno. Če v olje ni prišlo nič vlage, upam in verjamem, da je macerat ok. V primeru vlage, bi ga takoj zavrgla.
      Ni nujno, da se pri izdelku/sestavini vidi, da z njo kaj ni v redu. Slab vonj pri olju je posledica oksidacije (postane žarko), med tem, ko vlage v njem in potencialno mikrobiološke kontaminacije ne moremo opaziti ali zavohati.
      Če ste prepričani, da v njej ni vlage (torej da je bila v njej popolnoma suha rastlina) in ga ne želite zavreči (vas popolnoma razumem!), vam svetujem, da macerat uporabljate vsaj tako, da ne pride v stik s sluznicami. Osebno bi ga raje uporabljala za nego telesa kot obraza, saj je koža na obrazu bolj občutljiva, ravno tako težje zagotovimo, da ne pride olje v stik z očmi (tudi kasneje, ne le ob mazanju). Še enkrat – to je le moje mnenje 🙂

  • Simona

    Ga. Inka najlepša hvala za vse odgovore.

    Lep dan!
    Simona

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Malenkost in z veseljem! 🙂

      Vse lepo! Inka

  • Vilma

    Pozdravljeni,
    ali mi lahko prosim kaj več poveste o eteričnem olju smilja “domače proizvodnje”. Namreč, imela sem srečo in dobila flaško 5 ml eteričnega olja smilja. Gre za domačo predelavo. Iz 150 kg je bilo pridobljeno ccat 2 deci olja. Ali ga lahko uporabljam mirno tudi za obraz.
    Ali je možno pridobiti kakšno strokovno mnenje oz. opraviti kakšno krajšo analizo,
    Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
    Vilma

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljeni, Vilma.

      Sestava eteričnega olja in posledično tudi delovanje, je odvisno predvsem od rastišča in podnebja (torej lokacija, divjerasli/gojeni ipd). Najbolje bi bilo imeti analizo, vendar se je verjetno za tako majhno količino ne splača delati, saj so drage. Če predpostavljate, da je olje kakovostno (presodite sami v kakšni meri zaupate proizvajalcu in v kakšnem okolju je rastlina rasla), ga lahko seveda normalno uporabljate za kozmetične namene. Le upoštevajte, da eterično olje vedno močno redčimo, tako da nikar z njim direktno na kožo. Lahko ga dodajate v kreme, losjone, serume ipd, navadno zadostuje že o,5%.

      Prijazen pozdrav,
      Inka

  • Vilma

    Pozdravljeni Inka,

    za vaš odgovor se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
    Prijavila bi se na vašo delavnico, ki bo letos novembra.

    Lep pozdrav,
    Vilma

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.