Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Kozmetika z laškim smiljem

31. maj 2018

Laški smilj, ki ga poimenujejo tudi immortelle, suhocvetnica, nesmrtnica in everlasting, je zdravilna rastlina, ki jo v Sredozemlju poznamo že dolgo. Ker so njegove zdravilne učinke poznali le redki, ga tudi mnogi domačini niso poznali. Na prepoznavnosti je pridobil šele zadnja leta, ko sta razvoj aromaterapije in uporaba v kozmetični industriji pripeljala do njegove svetovne slave. V prispevku vam bom opisala različne smiljeve izvlečke - eterično olje smilja, smiljev hidrolat in macerat. Namignila vam bom tudi kako si lahko izdelate kozmetiko s smiljem. Čakata vas tudi recepturi za smiljev tonik in anti-age smiljev serum.

Na kratko o smilju

Botanično ime izvira iz grških besed helios (kar pomeni sonce) in chrysos (kar pomeni zlato), kar se nanaša na njegove zlatorumene cvetove. Rod obsega okoli 600 vrst, ki rastejo v Afriki, Avstraliji, na Madagaskarju in v zahodni Aziji. Samo v Južni Afriki raste približno 250 vrst rodu cvetlice Helichrysum.

Laški smilj (Helichrysum italicum) je grmičasta rastlina, ki zraste do 60 cm visoko. Ima razvejana stebla, ki nosijo majhne poraščene liste srebrno-zelene barve in socvetja, sestavljena iz številnih drobnih cvetov intenzivno rumene barve. Cveti od aprila do septembra, največ moči pa ima junija. Samoniklo uspeva na suhem in skalnatem terenu vzdolž Sredozemlja. Najobsežnejša nahajališča najdemo v Franciji, Italiji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in na Korziki. Prilagojen je rastišču z veliko sonca ter malo vode in hranil. »Trdi« pogoji so tudi glavni »krivec« za moč, ki jo ta čudovita rastlina nosi v sebi.

Smiljevo polje

(polje smilja v BiH, maj 2017)

 

Delovanje smilja

V tradicionalni medicini so smilj uporabljali proti bronhitisu, hripavosti in astmi, pri opeklinah, glavobolih in migreni ter pri različnih kožnih obolenjih, revmi in bolečinah. Delali so poparke, izvajali obkladke in rastlino namakali v rastlinskem olju. Danes vemo o laškem smilju veliko več, saj je sodobna fitoterapija tradicionalno uporabo nadgradila z najsodobnejšimi izsledki in raziskavami o njegovih zdravilnih učinkovinah. Smiljevi izvlečki so se izkazali kot izredno regenerativni, imajo močno protivnetno delovanje, delujejo blago analgetično in sedativno. Poleg tega so odlični spazmolitiki (blažijo krče), ekspektoransi (olajšujejo izkašljevanje) in imajo protimikrobno delovanje. Vendar pa je pri tem zelo pomembno kakšen tip izvlečka izberemo, saj so določene zdravilne snovi lipofilne, torej maščobotopne, spet druge pa hidrofilne, torej vodotopne. Najbolj pogosti izvlečki so poparek, macerat, hidrolat in eterično olje.

 

Kozmetika s smiljem

V kozmetiki so smiljevi izvlečki izredno zaželeni in zadnja leta vedno bolj popularni. Najpogosteje se uporabljata eterično olje in hidrolat, pri doma narejeni kozmetiki pa pogosto uporabljamo tudi macerat, ki ga lahko izdelamo sami. Če bi želeli smiljeve izvlečke uporabiti v doma narejeni kozmetiki, vas lepo vabim na spletni tečaj Prestižni izdelki Immortelle - kozmetika z laškim smiljem. V njem izveste vse skrivnosti delovanja smilja, sestave njegovih izvlečkov ter prejmete kar 15 receptur za ustvarjanje smiljevih krem in drugih terapevtskih izdelkov, ki bodo negovali, zdravili in obnavljali vašo kožo. ♥

Smiljevi ekstrakti se v kozmetiki uporabljajo za nego vseh tipov kože. Največ ga uporabljamo pri negi zrele kože, saj obnavlja in spodbuja nastanek kolagena. Odličen je za problematično kožo, saj blaži rdečico, zmanjšuje vnetja in briše posledice aken. Tudi poškodovana in vneta koža ga bosta dobro sprejeli, saj bo pomiril kožo in nanjo deloval antiinflamatorno. Kljub temu, da ga najpogosteje uporabljamo v izdelkih za nego obraza, pa je izredno učinkovit tudi v izdelkih za nego telesa. Še posebej dobro se obnese pri negi brazgotin in podplutb, krčnih žilah, bolečinah v mišicah in sklepih in številnih drugih vsakdanjih težavah. Njegovo delovanje vpliva blagodejno tudi na številne kožne bolezni, npr. psoriazo, dermatitis, rozaceo in ekceme.

Anti-age smiljev serum

 Vir: Lasten

Eterično olje smilja

Če sivka velja za kraljico eteričnih olj, potem je smilj vsekakor kralj. Ima zelo širok nabor terapevtskega delovanja, hkrati pa je eno bolj varnih eteričnih olj. Sestava eteričnega olja laškega smilja sicer zelo variira glede na njegovo poreklo, zato je pomembno, da poznamo njegov izvor. Kemijska analiza olja s hrvaškega otoka ali tistega s Korzike vam bo pokazala popolnoma drugačno sliko. Tudi terapevtsko delovanje je zato precej različno in kadar želimo od smilja specifično delovanje, je analiza naša obvezna oprema.

Smiljevi cvetovi vsebujejo zelo malo eteričnega olja, zato potrebujejo za pridelavo kilograma eteričnega olja tudi do eno tono cvetov. Eterično olje laškega smilja je zato eno izmed dražjih, saj cene olja na trgu dosegajo tudi do 100 € in več na 10 ml (navadno med 60 in 80 €). Vsekakor je vreden svojega denarja, vendar pa moramo biti pri tem prepričani, da smo dobili najboljše za svoj denar. Zato prosite svojega dobavitelja za kemijsko analizo (GC/MS analiza), s pomočjo katere boste lažje ugotovili ali vam bo vaša steklenička eteričnega olja dala tisto, kar od nje želite in pričakujete. V okviru spletnega tečaja Immortelle si ogledamo tudi več različnih analiz in povemo na kaj morate biti pozorni pri nakupu eteričnega olja.

V sestavi smiljevega eteričnega olja prevladujejo predvsem seskviterpeni, estri in monoterpeni. Velika posebnost eteričnega olja laškega smilja so diketoni, ki jih ne najdemo v nobenem drugem eteričnem olju. In ravno te so tisti, ki so odgovorni za njegovo izjemno regenerativno sposobnost. Če torej iščete pri smilju njegovo neverjetno sposobnost obnove, spodbujanja regeneracije tkiv in zmožnost »anti-age« delovanja, potem želite, da so prisotni v čim večjem deležu.

 

Domači pripravki iz smilja

Vseeno pa lahko tudi iz »slovenskega« smilja pripravite odlične izvlečke. Če ste že ponosni lastnik smiljevega vrtička, lahko iz cvetov izdelate macerat, ki je oljni izvleček. Lahko cvetove tudi destilirate in si tako izdelate lasten hidrolat z nekaj kapljicami eteričnega olja. Koliko olja boste pridelali, je predvsem odvisno od velikosti in tipa vašega destilatorja. Za domačo destilacijo priporočam steklen destilator, saj je steklo inertno, izkoristek eteričnega olja pa je pri tem destilatorju veliko boljši kot pri enakovelikem bakrenem. Količina eteričnega olja pa je seveda odvisna tudi od tega, kdaj boste rastlino destilirali. Ne glede na to, kakšne vrste izvlečkov delamo, velja, da cvet nabiramo v lepem vremenu, ko vsak nekaj dni pred tem ni deževalo. Ker smilj izgublja eterično olje  zelo hitro, je potrebno cvetove nabrati že zgodaj zjutraj in jih čim prej namočiti v rastlinsko olje (če izdelujemo macerat) ali jih zdestilirati.

 

Ustvarjajmo kozmetiko s smiljem

Smiljev tonik

Vir: Lasten

 Smiljev tonik za obraz (50 g)

  • 40,7 g smiljevega hidrolata
  • 8 g aloe vera soka
  • 1 g pantenola
  • 0,3 g cosgarda*

*V primeru, da uporabljate hidrolat in aloe vero, ki sta že konzervirana, dodaten konzervans ni potreben.

Izdelava: V 50 ml temno stekleničko s pršilko združite sestavine. Izmerite pH, ga po potrebi popravite (pH naj bo nekje med 4,5 in 5,5). Stekleničko dobro zaprite, opremite z etiketo in shranite na hladno in temno mesto.

Uporaba: Tonik uporabimo po tem, ko smo obraz očistili z blagim naravnim čistilom. Tonik popršite po obrazu in počakate, da se posuši. Nato nanesite naravno hidratantno smiljevo kremo ali obraz nahranite s smiljevim serumom. Rok uporabe: cca pol leta.

Za koga je tonik primeren? Tonik je primeren za vse tipe kože, še posebej za zrelo, aknasto, občutljivo, poškodovano in vneto. Zmanjševal bo rdečico in pomiril vneto ali razdraženo kožo.

Anti-age smiljev serum (15 ml)

  • 13,8 g smiljevega macerata v jojobinem olju
  • 1 g olja šipkovih semen
  • 1 kaplja vitamina E
  • 1 kapljica eteričnega olja laškega smilja

Izdelava: V 15 ml temno stekleničko s pipeto združite sestavine. Stekleničko dobro zaprite, opremite z etiketo in shranite na hladno in temno mesto.

Uporaba: Nekaj kapljic anti-age seruma nanesite na od tonika popršeno (še vlažno) kožo in z nežnimi krožnimi gibi vtrite v kožo. Rok uporabe: cca pol leta.

Za koga je serum primeren? Serum je primeren za vse tipe kože, še posebej zrelo. Izbrana so rastlinska olja, ki so primerna tako za suho, kot tudi mešano in mastno kožo, saj por ne mašijo. Sestavine na kožo delujejo regenerativno, antioksidativno in jo obnavljajo.

 


Želiš izvedeti več? Pridruži se mi!

Te navdušuje smilj in njegovo delovanje? Si želiš zasaditi svoje prve grmičke (ali pa celo polje) smilja in iz njega izdelati svoje izvlečke? Ali pa z njimi zgolj ustvariti kozmetične in terapevtske izdelke, ki bodo negovali in prenovili tvojo kožo? Pridruži se mi v spletnem tečaju Prestižni izdelki Immortelle - kozmetika z laškim smiljem. Kaj te v njem čaka?


Smilj in njegovi izvlečki (eterično olje, hidrolat, macerat) so glavna tematika naše "smiljeve delavnice". Recepture za izdelke namenjene (zgodnji ali zreli) anti-age negi, regeneraciji kože in negi različnih kožnih težav. Na tečaju izveš vse o smilju in njegovem delovanju, vse o idealni zgoji rastline, pravilni izdelavi izvlečkov in formuliranju izdelkov in z njih. Za bogat program klikni na spletni tečaj Immortelle in si oglej zavihek s podrobnim programom. Poleg čudovite vsebine te čaka kar 15 receptur za ustvarjanje.
 

Facebook live: Skrinosti čudežnega smilja in prestižni izdelki Immortelle

(Posnetek z dne 26.07.2022)



Košarica

Zapri