Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Obnovitvena krema za telo: vodič po negi kože pozimi

31. januar 2017
Zakorakali smo v zimo in s spremembo temperatur se mora spremeniti tudi nega naše kože. Velike temperaturne razlike jo namreč izsušijo in porušijo njeno naravno zaščito, zato je pomembno, da zanjo poskrbimo z izdatnejšo in hranilno nego, ki jo obnavlja. Obnovitvena krema za telo se v kožo vpije hitro in ni izdatna, zato ste po nanosu takoj nared za oblačenje in odhod. Hkrati pa vsebuje blagodejne sestavine, ki bodo pomagale koži v zimskih mesecih.

 

Nega kože pozimi

Zimski meseci so za kožo lahko naporni, kar občuti marsikdo izmed nas. Zunanje temperature so zelo nizke, v prostorih je zaradi ogrevanja toplo, vlažnost zraka pa je prav tako zelo nizka. To kožo izsuši in jo poškoduje. Za suho kožo je značilna spremenjena sestava lipidov, zmanjšana vsebnost vode ter zmanjšana količina naravnega vlažilnega faktorja. Zaščitna funkcija kožne bariere se poruši, voda iz površine kože prične izhlapevati, hkrati pa je koža manj odporna na zunanje vplive in bolj dovzetna za škodljive snovi iz okolja. Posledica je suha, srbeča, luskasta in hitreje nagubana koža, ki je pogosto pordela, groba in lahko tudi boleča. Navadno se stanje v zimskih mesecih poslabša tudi vsem, ki imajo kožne bolezni kot so luskavica, dermatitis ali ihtioza. Primerna nega je zato ključnega pomena in ji moramo v zimskem času nameniti še več pozornosti kot sicer.

Nega kože pozimi naj bo čim bolj naravna in neagresivna. S kvalitetnimi in skrbno izbranimi sestavinami bomo koži povrnili in ji zagotovili tisto, česar ji primanjkuje, pravilna nega pa bo koži pomagala povrniti naravno ravnovesje. Obnovitvena krema za telo bo pomagala koži v zimskih mesecih, zato si poglejmo, kaj koža potrebuje.

 

KAJ POTREBUJE NAŠA KOŽA V ZIMSKIH MESECIH

 

Okluzivi, emolienti in vlažilci

Mraz lahko (poleg pretiranega umivanja in rednega stika z določenimi agresivnimi snovmi) poruši zaščitno funkcijo kože in prispeva k povečani izgubi vode iz kože. Taki koži lahko pomagamo z negovalnimi izdelki, ki vsebujejo emoliente, okluzive in vlažilce.

Okluzivi preprečujejo transepidermalno izgubo vode na koži, saj na njej naredijo polprepustno hidrofobno plast. Na ta način izboljšajo vlažnost kože, saj zavirajo njeno izhlapevanje. Take sestavine so voski, pa tudi večina emolientov.

Emolienti pomagamo koži tako, da ji dovajamo njej lastne in sorodne lipide. Pripomorejo k mehčanju in glajenju kože in se uporabljajo za izboljšanja videza in teksture kože. Ob nanosu na kožo zapolnijo razpoke med luskami in v trenutku pomagajo omiliti nelagodje suhe kože. Med emoliente spadajo rastlinska olja in masla.

Vlažilci v izdelkih povečajo zaloge vlage in skupaj z emolienti in okluzivi skrbijo za preprečevanje izsuševanja. Skupaj popravljajo porušeno lipidno bariero in poskrbijo za zdravje kože.

Naša obnovitvena krema za telo bo vsebovala vse zgoraj naštete snovi.

 

Anhidridni izdelek ali emulzija?

Med anhidridne oz. brezvodne izdelke spadajo tisti, ki vsebujejo le olja, masla in voske. Med njih spadajo masla za telo, moussi (spenjena masla), mazila in oljne mešanice za nego kože. Ne vsebujejo vode ali drugih vlažilnih sestavin, zato ne zagotavljajo hidratantne nege, poleg tega so po občutku na koži precej izdatni (mastni). Vendar pa z uporabo olj in masel našo kožo nahranimo in dobro zaščitimo, poleg tega pri anhidridnih izdelkih uporaba konzervansov ni potrebna.

Med emulzije štejemo kreme in losjone oz. vse izdelke, ki vsebujejo tako maščobe (olja, masla) kot tudi vodo. Taki izdelki so manj izdatni in nam nudijo tudi vlažilno oziroma hidratantno nego. Primerni so za vse tipe kože. Takšna bo tudi naša obnovitvena krema za telo.

Ker pozimi naša koža potrebuje tako zaščito kot vlago, je najbolje uporabljati izdelke, ki ji zagotavljajo oboje. To lahko dosežemo z bolj bogatimi hranilnimi kremami ali nanašanjem anhidridnih izdelkov na vlažno kožo. Ker lahko emulzije, ki jih izdelamo, še dodatno obogatimo z vlažilci, naj bodo te redno vključene v vaš negovalni obred. Uporaba samo olj in masel lahko dolgoročno pripelje do izsušenosti kože, saj ji bo s časoma pričelo primanjkovati vode (vlage).

 

Kozmetika za nosečnice, dojenčke in otroke

 

NASVETI ZA NEGO KOŽE

Narava nam ponuja pester nabor sestavin za nego kože v hladnejših mesecih. Hladno stiskana rastlinska olja, nerafinirana masla in voski so nepogrešljive sestavine, iz katerih si lahko izdelamo kreme za roke, hranljiva masla za telo in negovalne balzame za ustnice, ki pri negi kože v hladnejših mesecih ne smejo manjkati. Seveda ne smemo pozabiti tudi na hidratantno nego, ki pa jo bomo uspeli koži zagotoviti le z emulzijskimi izdelki (kremami).

 

Nega kože na obrazu

Ker je naša koža pozimi že tako izsušena, je pomembno, da uporabljamo neagresivna sredstva za čiščenje. Uporabite nežno čistilo, ki kože ne bo izsušilo in poškodovalo njenega zaščitnega plašča. Kožo po čiščenju splaknemo z mlačno vodo, saj vroča voda s kože spere naravno zaščito.

Obraz čez dan negujte z lažjo hidratantno kremo, zvečer pa ji privoščite hranilno bogato nego, ki bo kožo obnovila in jo nahranila.

Nega telesa

Ena izmed največjih napak, ki jih počnemo v zimskem času so dolgotrajne vroče kopeli ali prhanje s (pre)vročo vodo. Toplota na naše telo sicer deluje blagodejno, vendar pa vroča voda uničuje zaščitno plast kože in jo zato izsušuje. Namakanje v kadi zato skrajšajte na nekaj minut, še bolj priporočljivo pa je prhanje z mlačno do toplo vodo.

Kožo po prhanju ali kopanju, ko je še vlažna, namažite z maslom za telo (klik za recept>>) ali mešanico negovalnih olj. Koža bo nahranjena, mehka in bo ohranila vlago dlje časa.

Zaščita ustnic

Ustnice so med najbolj občutljivimi deli telesa, saj nimajo lojnic in zaščite. Koža na ustnicah je zelo tanka in občutljiva, zato pozimi pogosto razpoka. K temu pripomore tudi izpostavljenost velikim temperaturnim spremembam in vetru ter dihanje skozi usta. Ker ustnice zlahka postanejo suhe in razpokane, si jih pogosto vlažimo z jezikom, da bi ublažili njihov izsušen videz, vendar pa nam slina (ki je po sestavi kisla) nežno kožo ustnic še dodatno izsuši.

Najboljša zaščita ustnic pred mrazom, vetrom in izsušenostjo so naravni balzami za ustnice (klik za recept>>). Pri izdelavi uporabimo vosek, masla in olja. Odlični so tudi dodatki kot so ognjičevo olje, med in razna eterična olja. Balzam za ustnice iz teh sestavin vaših ustnic ne bo samo zaščitil, pač pa tudi nahranil in pomagal pri regeneraciji.

Zaščita in nega rok

Tudi roke so pozimi en izmed najbolj izpostavljenih delov telesa. Koža na rokah je zaradi manjšega števila žlez lojnic zelo občutljiva na agresivne dejavnike iz okolja (mraz-vročina, veter, suh zrak, pogosto umivanje rok, nošenje rokavic itd.) in postane hitro izsušena, suha, groba in razpokana.

Najboljša rešitev za izsušene roke je redna uporaba primerne negovalne kreme, ki kožo zaščiti, vlaži in neguje. Najboljše sestavine za nego rok so masla, olja in čebelji vosek, za hidratantno nego pa potrebuje kremo. Če je koža na rokah vidno poškodovana, lahko uporabimo tudi sestavine, ki regenerirajo in delujejo protivnetno.

 

RECEPT: Obnovitvena krema za telo

Vodna faza
  • 46,4 g hidrolat kamilice
  • 20 g aloe vera sok
  • 5 g glicerin (vlažilec)
Oljna faza
  • 15.9 g ognjičevo olje (macerat)
  • 5 g karite maslo
  • 7 g olivem 1000 (emulgator)
Hladna faza
  • 0,1 g vitamin E
  • 0,6 g cosgard
  • do 15 kapljic eteričnih olj*
*svetujem uporabo regenerativnih in protivnetnih eteričnih olj, npr. sivke, rimske ali nemške kamilice, smilja, kadilne bosvelije ipd.

 

Postopek izdelave

Emulzije imajo nekoliko naprednejši postopek izdelave v primerjavi z ostalimi izdelki (npr. masli za telo, balzami za ustnice, mazili). Če ga še ne poznate ali bi želeli razumeti kako gradite in spreminjate recepture glede na tip kože, morebitne težave in posebnosti, vam svetujem obisk naše delavnice kremic.

1. korak: vse pripomočke dobro razkužimo in natehtamo posamezne sestavine.

krema sestavine

2. korak: v primerni posodi združimo karite maslo in emulgator in ju postavimo na vodno kopel. Ognjičevo olje dodamo šele, ko se zmes raztopi.

krema topljenje sestavin

3. korak: v drugi posodi združimo vse sestavine vodne faze in jo postavimo na vodno kopel.

krema - vodna in oljna faza

4. korak: počakamo, da se obe fazi segrejeta na 70°C.

krema - merjenje temperature

5. korak (ključen za uspešen postopek!): vodno fazo s konstantnim curkom (vendar ne na enkrat!) zlijete v oljno fazo in intenzivno mešate vsaj 3-5 minut. Lahko uporabite tudi palični mešalnik.

krema - združevanje faz

6. korak: počakate, da se krema ohladi na 35°C in nato dodate hladno fazo (vse sestavine, razen cosgarda – zelo pomembno!).

krema - hladna faza

7. korak: izmerite pH kreme (s pH lističi ali pH metrom) in ga po potrebi popravite. Dodate cosgard.

8. korak: kremo dobro premešate, nadevate v primerno razkuženo embalažo in opremite z etiketo (ime kremice in datum).

krema - embalaža

9. korak: obnovitvena krema za telo je ustvarjena. Uživajte v regenerativni negi :)

 
Komentar glede izbire sestavin
Hidrolat kamilice deluje protivnetno in pomirja kožo.

Aloe vera spodbuja regeneracijo, vlaži in pomirja razdraženo kožo.

Rastlinski glicerin učinkovito vlaži kožo in kremo naredi še bolj hidratantno.

Ognjičev macerat (oljni izvleček ognjiča v olivnem olju) deluje protivnetno in regenerativno, hkrati pa olivno olje deluje kot okluziv in emolient. Vsebuje skvalen, ki pripomore k obnovitvi zaščitnega plašča kože in preprečuje trasepidermalno izgubo vode.

Karite maslo hrani in ščiti suho, razdraženo in k alergijam nagnjeno kožo. Koži daje mehkobo in ohranja njeno prožnost. Ima protivnetno in regenerativno delovanje in pomaga koži s porušeno zaščitno funkcijo lipidne bariere.

Olivem 1000 je naravni emulgator (pridobljen iz olivnega olja) z Ecocert in Cosmos certifikatom za naravno kozmetiko. Primeren je za vse tipe kože, še posebej dobro pa se obnese pri občutljivi koži.

Vitamin E je naraven antioksidant, ki podaljšuje življenjsko dobro olj in masel (preprečuje žarkost), hkrati pa ohranja našo kožo prožno in popravlja škodo, ki jo na njej naredijo prosti radikali.

Cosgard je konzervans, odobren s strani Ecocert, BDIH, Soil Association in ostalih certifikatov za naravno kozmetiko. Preprečuje, da bi se v naši kremi pričeli razvijati mikroorganizmi in je nujen pri vseh izdelkih, ki vsebujejo vodo.


Košarica

Zapri